Het weerstation werd gebouwd in juli 2011 en volledig bekostigd met eigen privé kapitaal en kreeg de naam Meteo Tollembeek.
In onze zoektocht naar een geschikte naam, kwamen ook nog volgende namen aanbod: Weerstation Flietermolen, Weerstation Galmaarden, Weerstation De Kompasroos. Uiteindelijk is het Meteo Tollembeek geworden. Het meetstation stelt heel wat betrouwbare weersinformatie en metingen ter beschikking van de bevolking in het Pajottenland, maar ook heel wat bezoekers komen uit de naburige provincie Oost-Vlaanderen. Statistieken leren ons dat de bezoekers van de website zich niet beperken tot de streek van het Pajottenland, maar we mogen gerust stellen dat een trouwe bezoekersbasis zich uitstrekt over geheel Vlaanderen.
In 2012 werd het station opengesteld voor groepsbezoekers en scholen, ondertussen hebben we reeds een kleine 6000 personen mogen verwelkomen bij Meteo Tollembeek!
In 2013 schreef ik het eerste handboekje "Weerkunde of Meteorologie" intussen zijn we reeds aan de 8e heruitgave, met steeds nieuw en eigen fotomateriaal en uitgebreide beschrijvingen van het weerproces.
Tussen 2014 en 2016 maakte ik elke maand een reportage voor De Vlaamse Vereniging Voor Weerkunde, met toppers als het portret van weervrouw Sabine Hagedoorn en Margot Ribberink, weervrouw bij RTL 4 in Nederland, en het in beeld brengen van de meteodienst van Belgocontrol in de verkeerstoren op de luchthaven van Zavemtem.
2018 is een kantelmoment in het bestaan van Meteo Tollembeek, met de vernieuwing van de website, ook wordt er verder gebouwd aan het lessenpakket voor scholen en de uitgave van ons volledig vernieuwde handboek.
2019 wordt het jaar waarin Meteo Tollembeek meer de vertrouwde omgeving zal verlaten. Wij zullen zelf op verplaatsing voorstellingen over de Algemene Meteorologie brengen zowel in scholen als bij verenigingen, wij beschikken over heel wat didactisch waarnemingsmateriaal om ter plaatse onze voordrachten te ondersteunen en dat wij meebrengen naar u locatie.
Wie ons graag op bezoek heeft ,stuurt een mail naar info@meteotollembeek.be of belt naar Tel 0475 74 56 76 en wie weet staan wij binnenkort voor u klas of op het podium van u vereniging!
Om praktische redenen zijn de groepen beperkt tot maximaal 38 personen.
Een bezoek verloopt in 2 delen, een eerste deel omvat een bespreking met het nodige didactisch materiaal. Via een projectiescherm komen volgende zaken aan bod:
Hierna gaan we over tot een bezoek aan het waarnemingspark, waar de deelnemers zelf de parameters van de verschillende instrumenten leren uitlezen.
Meer info over deze schoolbezoeken of een schoolbezoek plannen? Mail ons
In onderstaande fotogallerij een overzicht van wat wij aanbieden aan groepen die Meteo Tollembeek komen bezoeken. Naast bespreking van weerbegrippen en diverse meetinstrumenten, gaan we ook zelf de verschillende instrumenten uitlezen en interpreteren.
Voor de scholen is er ons programma "Weerkunde in het Onderwijs", deze powerpoint presentatie wordt ondersteund door het recent verschenen handboek met waarnemingsblad waar de bezoekers zelf de opmetingen in het station kunnen noteren
De allernieuwste editie (editie 2025) van het handboek is beschikbaar! Ondertussen de 12 ͤ versie van het handboek!
Het handboek is volledig van eigen hand en kan gebruikt worden als lesmateriaal voor scholen of als referentiegids voor de amateur weerman. Het handboek kan telefonisch of via mail worden besteld.
Dit alles haarfijn uitgelegd, met de nodige illustraties